Biocentrum, Järnvägsgatan 28

Foto: Tina N Mörnstam

Foto: Tina N Mörnstam

Biografen öppnades 1916. och har haft en växlande historia med nedläggningar och nya starter Biografen stängdes 1983 – troligen för lite publik. Lokalen användes sedan av en klinik för sjukgymnastik – Aktiv Rehab, som sedan lämnade lokalerna för ett par år sedan.

Lokalerna stod tomma länge och många hoppades att någon skulle vara djärv, företagsam och romantisk nog att öppna biograf där igen. Och fantastiskt! Biografen öppnade igen i nov 2008. Den drivs av Alexander Olin. Biografen har renoverats försiktigt och delvis återställts. Man känner att man är i en gammal biograflokal. Inredningen är inspirerad av att man i huvudsak visar Bollywood-filmer. Indiska filmer. Lite indisk stil. Lite rökelse och Alexander går omkring i indiska kläder. Och till biografen är kopplat ett kafé som ligger i en före detta butikslokal med fönster mot Järnvägsgatan.

Det hela är mycket sympatiskt. Mest visas indiska filmer, repriser av klassiker, barnmatinéer, föredrag, soaréer, utställningar. Vi vill ge ett hedersomnämnande till Biocentrum och Alexander Olin för att han har återöppnat biografen och skapat en så unik och spännande företeelse i Limhamn. Och önskar att det skall bli en framgång.

Foto: Tina N Mörnstam

Foto: Tina N Mörnstam

 

Foto: Tina N Mörnstam

Foto: Tina N Mörnstam

Limhamn 2009  04 15

Johanna Högberg, arkitekt SIR/MSA
Hans Olsson, arkitekt SAR/MSA
Margit Åkesson, arkitekt SAR/MSA
Anders Reisnert, stadsantikvarie