Rabygatan 46, kv Talgoxen 8

Rabygatan 46, kv Talgoxen 8

Rabygatan 46, kv Talgoxen 8

Rabygatan 46, kv Talgoxen 8

Ägare: Nana Wiberg och Finn Holm

Som ett litet sagohus, dolt bakom knotiga äppelträd, rosor och pioner, ligger det där – huset som byggdes på strandmarken i Limhamn och blev änkan Hanna Jönsdotters hem år 1870. Det har byggts till och byggts om under årens lopp, men det är ett vackert och välvårdat hus med vitputsad fasad, fantasifullt kompletterad med ”nygamla” verandafönster. En omistlig del av gamla Limhamn.

Fastigheten på Rabygatan 46 har vårdats av samma släkt i mer än 130 år.
Änkan Jönsdotter efterträddes av dottern Lovisa Sofia med maken och toffelmakaren
Lars Larsson, som byggde till huset 1903. År 1919 tog sonen Martin Larsson Stoltz över. Han var husar och skeppsbyggare och bodde i huset till sin död år 1960.
Efter honom följde dottern Hjördis, som vårdade hus och trädgård fram till sin bortgång år 2002. Därefter tog nya ägare vid.

Äldre tiders fönster har kompletterats och bytts ut, det svarta papptaket har höjts för att ge plats åt fler sovrum, en ny entré har diskret smugits in vid husets ena kortsida. Ett tredelat fönster från 1940-talet har ersatts med ett klassiskt, spröjsat fönster med två bågar. Verandan har förvandlats till ett litet lusthus med snickarglädje och specialtillverkade fönster med en touch av japaniserad nationalromantik.

Sedan de nuvarande ägarna tog över huset för tolv år sedan har de fortsatt att med historiska förlagor komplettera huset med ett nytt sovrum på husets baksida samt en ny redskapsbod i samma stil som den gamla. Det svarta papptaket har lagts om, fasaden har målats om och insidan har fått en öppen planlösning som ger huset rymd och elegans. Att bevara de gamla äppelträden och bygga vidare på trädgårdens struktur har varit en självklarhet. Hus och trädgård binds samman av ett nytt, vitmålat staket.

Bevarandegruppens omdöme:

De successiva renoveringarna och anpassningarna till 2000-talet har gjorts med utsökt känsla för proportioner, material, färg och form. De har inte syftat till att återställa huset till ett ursprungligt skick, utan istället mejslat fram ett nytt hus ur det gamla med hela det äldre husets berättelse intakt. Det är en bragd vi tycker är värdig 2018 års bevarandepris.

Ulla Hårde, journalist och författare (sammankallande)
Rasmus Altenborg, arkitekt
Olof Martinsson, stadsantikvarie
Agneta Sallhed Canneroth, landskapsarkitekt
Pernilla Theselius, arkitekt
Konsulterad: Eva Dalin, Limhamnshistoriker